EEN GOED ADVIES VAN PMF Moerenburg Adviesgroep KAN HONDERDEN EURO'S PER JAAR SCHELEN!

Belangrijkste wijzigingen

Belangrijke data voor je zorg

Er zijn een paar belangrijke momenten tijdens het zorgseizoen. We helpen je door deze data op een rij te zetten:

• 12 november 2017: premies en voorwaarden bekend
• 31 december 2017: uiterste datum opzeggen van je zorgverzekering
• 31 januari 2018: dit is de laatste dag dat je een nieuwe zorgverzekering af mag sluiten. Je oude verzekering moet dan voor 31 december 2017 opgezegd zijn en de nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht in. 

 • Wat is het verplicht eigen risico en de eigen bijdrage?


  In 2018 wijzigt het verplicht eigen risico niet. Dit blijft € 385,00. Voor sommige zorg betaal je een eigen bijdrage. Ook in 2018 zijn er enkele wijzigingen in de eigen bijdragen.

 • Wijzigingen basispakket 2018

   

  • ​Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 twaalf behandelingen oefentherapie vergoed.
  • Oncologiepatienten die imuuntherapie ondergaan in het ziekenhuis krijgen per 1 januari 2018 een vergoeding voor zittend ziekenvervoer van en naar het ziekenhuis.
  • Zorg voor kinderen tot 18 jaar als gevolg van geneeskundige zorg valt per 01-01-2018 onder de basisverzekering. 
  • Voor de Niet Invasieve Prenatale Test start een subsidieregeling tot het voorjaar van 2019. Daarna wordt bepaald of deze test wordt opgenomen in het basispakket.

  Bovenstaande wijzigingen zijn wijzigingen in het basispakket. Pas medio november laten verzekeraars weten wat zij veranderen in hun aanvullende pakketten. 

  Meer wijzigingen leest u in dit bericht van de Rijksoverheid.

 • Premiestijging


  Zorgpremie stijgt naar verwachting met met bijna € 6,00 per maand. Definitieve premies worden door de verzekeraars op 12 november gepubliceerd.

 • Zorgtoeslag


  Op de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je recht hebt op Zorgtoeslag 2018.

 • Zorgverzekering vergelijken


  Net als vorig jaar is de verwachting dat de premieverschillen per verzekeraar enorm zullen zijn, waardoor het interessant wordt om je huidige zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod.

  Verder is het bekend dat het vergelijken en overstappen van zorgverzekering gemakkelijker wordt, omdat de polisinformatie en het polisaanbod transparanter gaat worden.

   

Soorten zorgverzekeringen

 • Restitutieverzekering

   

  Bij een restitutiepolis bent u vrij om te kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis, specialist of een fysiotherapeut. De rekening moet u doorsturen naar de verzekeraar of zelf de rekening voorschieten en achteraf declareren. De zorgverzekeraar vergoedt dan de kosten, als de kosten binnen de dekking van de zorgverzekering vallen.

  Voordeel

  Voordeel van een restitutieverzekering is dat u zelf bepaalt naar welke zorgaanbieder u gaat en dat u in principe van alle zorgaanbieders de kosten vergoed krijgt. Bijkomend voordeel is dat u daardoor ook een goed overzicht van de kosten krijgt.

  Nadeel

  Het nadeel van een restitutieverzekering is alleen dat u vaak een hogere premie betaalt dan voor een naturaverzekering. 

 • Naturaverzekering

   

  Bij een naturaverzekering moet u gaan naar de zorgaanbieder waarmee uw verzekeringsmaatschappij een contract heeft afgesloten.  Wilt u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? Dan zal uw zorgverzekeraar de kosten vergoeden van het ziekenhuis waar zij afspraken mee hebben gemaakt.

  Voordeel

  Het voordeel van een naturaverzekering is dat de premie vaak goedkoper is dan een restitutieverzekering. De verzekeraar sluit contracten af om de kosten lager te houden.

  Nadeel

  Groot nadeel kan zijn dat u gebonden bent aan de zorgaanbieders waar uw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als u bijvoorbeeld naar een specialist wilt gaan waar uw verzekeraar geen contract mee heeft gesloten, dan moet u een deel van de kosten zelf betalen. 

 • Budgetverzekering

   

  Een budgetverzekering is een vorm van een basisverzekering. Als u kiest voor een budgeterzekering, betekent dat dat u naar de zorgaanbieder moet gaan waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Het verschil tussen een 'normale' naturaverzekering en een budgetverzekering is dat u bij een budgetverzekering naar nog minder zorgverleners kunt.

  Voordeel

  Het voordeel is dat het vaak nog goedkoper is dan een restitutieverzekering en een naturaverzekering. Als u gezond bent en als u een lage premie wilt, kan een budgetverzekering een optie zijn.

  Nadeel

  Nadeel is dat u gebonden bent aan de zorgaanbieders waar uw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Dit zijn er bij een budgetpolis vaak niet veel. 

Zorgvergelijker Particulier

Advies op maat

 

kies welke zorg u dit jaar nodig denkt te hebben

kies wat u verzekert of wat u liever zelf betaalt

sluit het pakket af dat het beste bij u past!

 

Quickscan

 

selecteer eenvoudig uw huidige verzekering

zie direct welke aanbieders goedkoper zijn

stap binnen 5 minuten over!